Preskocit navigáciu

Čestná stráž na spomienkových podujatiach vo Francúzsku


Čestná stráž na spomienkových podujatiach vo Francúzsku

         Príslušníci Čestnej stráže OS SR sa v dňoch 9. – 11. mája 2019 zúčastnili na spomienkových podujatiach vo francúzskych obciach Meudon, Wormhout a na československom vojenskom cintoríne v La Targette.
        Observatórium v obci Meudon, kde gen. M.R.Štefánik pôsobil ako astronóm na začiatku 20. storočia predstavovalo miesto hlavného zahájenia osláv roku gen. M.R.Štefánika vo Francúzsku. Prítomné delegácie položili vence k soche gen. M.R.Štefánika, ktorý je významnou osobnosťou nielen pre Slovákov a Čechov ale je osobnosťou aj pre Francúzov. Spomienkové podujatia pokračovali pietnym aktom kladenia vencov k pamätnej tabuli v obci Wormhout, na mieste bývalého veliteľstva Československej samostatnej obrnenej brigády, kde gen. Alois Liška 9. mája 1945 prijal bezpodmienečnú kapituláciu nemeckých jednotiek v pevnosti Dunkerque. Spomienkové podujatia vo Francúzsku vyvrcholili pietnym aktom kladenia vencov k pamätníku padlých pri obci Neuville-Saint-Vaast na československom vojenskom cintoríne v La Targette, ktorý je miestom posledného odpočinku padlých českých a slovenských vojakov z oboch svetových vojen.
         Dôstojný priebeh spomienkových podujatí zabezpečovali príslušníci Čestnej stráže OS SR pod velením čatára Matúša Baňoviča.


Čestná stráž na spomienkových podujatiach vo FrancúzskuČestná stráž na spomienkových podujatiach vo FrancúzskuČestná stráž na spomienkových podujatiach vo FrancúzskuČestná stráž na spomienkových podujatiach vo FrancúzskuČestná stráž na spomienkových podujatiach vo FrancúzskuČestná stráž na spomienkových podujatiach vo FrancúzskuČestná stráž na spomienkových podujatiach vo Francúzsku

Autor: z. Ing. Miroslav PECHO , Foto: ÚPO Paríž - Dátum: 14.05.2019
Čítanosť: 2603
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share