Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici


Ozbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici

Dnešná spomienka v Banskej Bystrici sa začala preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR. A súčasťou celoštátnych osláv bol už tradične aj sprievodný program ozbrojených síl, pričom nechýbali ani zoskoky výsadkárov či prezentácia statických a dynamických ukážok.

Pamiatku účastníkov povstania si v delegácii ministra obrany pripomenuli zástupcovia ozbrojených síl. Zároveň sme ukážkou činnosti ozbrojených síl a ich výzbroje prispeli k dôstojnému priebehu centrálnych osláv 74. výročia Slovenského národného povstania, ktoré patrí k jednému z troch historických pilierov na ktorých sú položené základy súčasných ozbrojených síl.

Slovenské národné povstanie bolo jedným z najväčších protifašistických povstaní v Európe. Zúčastnilo ho sa takmer 80 000 vojakov a partizánov pod velením Jána Gioliana a Rudolfa Viesta. Cieľom SNP bolo otvoriť cestu postupujúcim armádam pri oslobodzovaní územia Česko-Slovenska. Povstanie bolo však nacistickými okupačnými jednotkami potlačené a do oslobodenia nášho územia pretrvalo iba vo forme partizánskeho odboja.


Ozbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej BystriciOzbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej BystriciOzbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej BystriciOzbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej BystriciOzbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici 2Ozbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici 2Ozbrojené sily na centrálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: MOSR - Ivan Kelement - Dátum: 29.08.2018
Čítanosť: 6916
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share