LEGIOVLAK KOŠICE


LEGIOVLAK KOŠICE

Dňa 22. augusta 2017 navštívil legionársky vlak aj mesto Košice. V samom centre mesta na Hlavnej ulici tak pokračuje vo svojej púti po Slovensku. Vzdanie pocty legionárom a slávnostné otvorenie výstavy zabezpečili Ozbrojené sily Slovenskej republiky čestnou strážou, sprievodom vojenskej hudby a príhovorom zástupcu veliteľa Pozemných síl OSSR brigádneho generára Karola NAVRÁTILA a ďalších pozvaných hostí generálneho riaditeľa Slovenského technického múzea pána Eugena Labaniča, správcu Nadácie M. R. Štefánika pána Pavla Šestáka, či viceprimátora mesta Košice pána Martina Petruška. Slávnostného otvorenia putovnej výstavy sa okrem predstaviteľov Ozbrojených síl SR zúčastnil aj prezident SR Rudolf Šuster a predstavitelia miestnej samosprávy.



LEGIOVLAK je unikátnym projektom, ktorý chce všetkým návštevníkom priblížiť život a boj československých legionárov originálnymi exponátmi, dobovým oblečením a ďalším historickým vybavením, množstvom fotografií, databázami legionárov, v ktorých si návštevníci môžu nájsť aj svojich príbuzných, ktorí bojovali v československých légiách. Svojou časťou prispela k prezentácii v rámci výstavy aj Regrutačná skupina Košice, ktorá informovala občanov o podmienkach prijatia a možnostiach štátnej služby v Ozbrojených silách SR a prezentovala tak trochu prepojenie minulosti so súčasnosťou, kde si aj dnes tak ako kedysi legionári môžu nájsť uplatnenie vlastenci a silné osobnosti v oblasti obrany štátu.
Zaujímavosťou šiestej zastávky LEGIOVLAKU je, že len v Košiciach si ho návštevníci môžu v týchto dňoch pozrieť priamo v historickom centre mesta, keďže obvykle sa nachádza na železničných staniciach.
LEGIOVLAK sa na Hlavnej ulici v Košiciach zdrží do 3. Septembra 2017.


LEGIOVLAK KOŠICELEGIOVLAK KOŠICELEGIOVLAK KOŠICELEGIOVLAK KOŠICELEGIOVLAK KOŠICELEGIOVLAK KOŠICE

Autor: RSk Košice - Dátum: 24.08.2017
Čítanosť: 5849
Verzia pre tlač

Skočiť na menu