Preskocit navigáciu

42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň


42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň

Hornonitrianska obec Cigeľ sa v sobotu 21. januára stala opäť dejiskom podujatia Pochod vďaky SNP, ktoré sa koná ako memento smutných udalostí z obdobia druhej svetovej vojny.
Podujatie sa nieslo v duchu spomienky na hrdinstvo obyvateľov obce, ktorí vytrvalo podporovali odboj proti fašistickej okupácii Slovenska a starali sa o prežitie prenasledovaných osôb.

Za účasti príslušníkov Veliteľstva posádky Bratislava prišli dať hold týmto obetiam predseda vlády Slovenskej republiky Róbert Fico, tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike Nikita Griščenko, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, predstavitelia Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcovia miestnych zväzov protifašistických bojovníkov, nechýbali starostovia ako aj občania okolitých miest a obcí či účastníci pochodu z rôznych kútov Slovenska.
Po pietnej spomienke sa konal Pochod vďaky SNP, ktorý patrí medzi najstaršie a najväčšie zimné turistické podujatia na Slovensku. História Pochodu vďaky SNP sa začala písať v roku 1976, známom ešte pod názvom Biela stopa.
Zasnežené hory tak znova nesklamali a sprostredkovali nielen hlboké zážitky na historické posolstvo, ale potešili i priaznivcov turistiky, lyžovania a milovníkov krásnej prírody.

V nedeľu 22. januára za účasti príslušníkov Veliteľstva posádky Bratislava v obciach Kľak a Ostrý Grúň sa uskutočnila spomienka na 72. výročie vypálenia týchto obcí nacistami, pri ktorom zahynulo 148 ľudí.
K pamätníkom sa prišli pokloniť predseda vlády Slovenskej republiky Róbert Fico, veliteľ sídla prezidenta SR plukovník Norbert Kádek za Vojenskú kanceláriu prezidenta Slovenskej republiky, predseda Bratislavského samosprávneho kraja a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Frešo, predstavitelia Banskobystrického samosprávneho kraja, mesta Žarnovica, Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcovia miestnych zväzov protifašistických bojovníkov, starostovia okolitých miest a obcí ako aj občania obcí Kľak a Ostrý Grúň.


42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň42. ročník Pochodu vďaky SNP a 72. výročie vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň

Autor: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH , Foto: rtm. Mgr. Štefan GAZDAGH - Dátum: 23.01.2017
Čítanosť: 3670
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share