Deň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojny


Deň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojny

Deň vojnových veteránov známy aj ako Deň veteránov, Deň prímeria alebo Deň červených makov sa celosvetovo pripomína 11. novembra, v deň výročia ukončenia I. svetovej vojny. Prímerie bolo podpísané o 5,00 hod. 11. novembra 1918 a začalo platiť od 11,11 hod. toho istého dňa. Hrôzy a útrapy tejto vojny sa tak hlboko vryli do mysle účastníkov, že bezprostredne po konci vojny bol 11. november vyhlásený Dňom vojnových veteránov a červené maky sa v nasledujúcich rokoch stali symbolom spomienky na vojnové hrôzy.

V stredu 10. novembra sa pri Pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave konal pietny akt kladenia vencov pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa vojnových veteránov a 103. výročia ukončenia I. svetovej vojny. Na pietnom akte sa zúčastnil štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer , veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Nigel Marcus Baker, starostka bratislavskej mestskej časti Staré mesto Zuzana Aufrichtová, vojenský pridelenec Veľkej Británie a Severného Írska a vojenský pridelenec Českej Republiky.

Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov a 103. výročia ukončenia I. sv. vojny sa vo štvrtok 11. novembra pri Pamätníku príslušníkov OS SR a pri Pamätníku padlým vojakom 1.čs. armádneho zboru na vojenskom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši a v Pietnej sieni Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa konali pietne akty kladenia vencov a vysadenia ruže pri Lavičke vojnových veteránov. Na pietnej spomienke sa zúčastnil minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň v priestoroch vojenského cintorína Bratislava Kopčany si prišli uctiť spomienku predseda NR SR Boris Kollár a predseda vlády SR Eduard Heger. V nedeľu 14. novembra sa v bratislavskej mestskej časti Čunovo konala pri pamätníku britských letcov pietna spomienka na obete vojen, ktorú si v krajinách Commonwealthu pripomínajú pod názvom Remembrance Sunday.

Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov a 103. výročia ukončenia I. svetovej vojny boli na viacerých miestach Slovenska organizované pietne akty. Ďalšie pietne spomienky pri príležitosti Dňa vojnových veteránov sa konali na vojenskom cintoríne v Nitre – Mlynárce, na Sliači pri pamätníku ukončenia I. sv. vojny. Dôstojný priebeh jednotlivých pietnych aktov zabezpečovali príslušníci Veliteľstva posádky Bratislava, konkrétne Čestnej stráže OS SR, Vojenskej hudby OS SR a Vojenskej hudby Banská Bystrica.


Deň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojnyDeň vojnových veteránov a 103. výročie ukončenia I. svetovej vojny

Autor: rtm. Michal Holbík , Foto: Ivan Kelement, Marian Holík, Pavol Vitko - Dátum: 15.11.2021
Čítanosť: 2301
Verzia pre tlač

Skočiť na menu